....................................................................................................................................................................

.................................................................................................................................. 

 

 ................................................................................................................................................................

 

...........................................................................................................................

 CO NAS CZEKA !!!

- 29.10.2019 r. godz. 9.00 -  Spektakl słowno-muzyczny BAŚNIOWA KAPELA.

...................................................................................................................................................... 

BARDZO PROSZĘ!!!

Do 30 września 2019 r. uiścić opłaty za ksiązki dla:
- 4 latki (dzieci ur. 2015 r.) - 93,00 zł.
- 5 latki (dzieci ur. 2014 r.) - 129,00 zł.
- 6 latki (dzieci ur. 2013) - 139,00 zł.
- wyprawka papierniczo-chemiczna
dla każdego dziecka = 130,00 zł.
- Ubezpieczenie dziecka na cały rok - 45,00 zł.

Opłata w kancelarii Dyrektora.

DZIĘKUJĘ!
  
OPŁATA ZA PRZEDSZKOLE WE WRZEŚNIU WYNOSI– 309,00 zł.

Za przedszkole należy opłacać: do 25 dnia każdego miesiąca,
opłatę można dokonać przelewem, gotówką lub przez terminal w kancelarii.
W tytule przelewu należy wpisać: imię i nazwisko dziecka oraz miesiąc opłacany.

Zmiana numeru rachunku bankowego Przedszkola!!!

KONTO: ING Bank Śląski S.A.

78 1050 1722 1000 0090 3197 2343

Kancelaria czynna w poniedziałek i wtorek
 15.15 - 16.30.

ZAPRASZAM!!!
.......................................................................................................................................................................................

   WYMAGANIA DOTYCZĄCE ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH
UŻYTYCH W ŻYWIENIU DZIECI  PRZEDSZKOLNYCH
 

 zgodnie z par. 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca  2016 roku / weszło w życie z dniem 1 września 2016 r. /  

1. Przy pobycie około  ośmiogodzinnym, co najmniej trzech posiłkach / śniadanie, obiad, podwieczorek/ udział procentowy  powinien wynosić  ok. 70 – 75% całodziennego zapotrzebowania energetycznego.

 

Alergeny występujące w posiłkach: 

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki 
  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Do przygotowania posiłków w naszym przedszkolu używane są przyprawy

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy, oliwa z oliwek.  

UWAGA 

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących,
chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza potwierdzone badaniami lekarskimi,

(w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie, 

 o alergii pokarmowej występującej u dziecka).


Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku,  
a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

ŻYWIENIE NA WAGĘ ZDROWIA

Instytut Żywności i Żywienia

Zalecenia przy sporządzaniu podstawowych posiłków. To jest:  

ŚNIADANIE   
Powinno być obfitym posiłkiem. W skład powinna wchodzić zupa mleczna oraz pieczywo mieszane z masłem, serem lub wędliną oraz jajka, warzywa lub owoce. Owoce można zastąpić dżemem lub marmoladą. Zupę mleczną można zastąpić słabą herbatą z mlekiem lub mlekiem z kakao. W jego skład powinny wchodzić: produkt białkowy jak ser, jaja, wędlina, lub mięso przygotowane na zimno, pieczywo mieszane (chleb biały, razowy itp.) masło (może być dobra margaryna), warzywa, owoce. Warzywa: liść sałaty, rzodkiewka lub szczypiorek.
OBIAD
-najbogatszy w energię (kalorie) posiłek,
- powinien być wysokoenergetyczny,
- powinien dostarczać w odpowiedniej ilości wszystkie podstawowe składniki odżywcze (białko, węglowodany, a także składniki mineralne i witaminy),
- powinien się składać z dwóch dań:
pierwszego dania: zupy przygotowanej z pełni dostępnych sezonowych warzyw i owoców;?
drugiego dania: którego podstawą powinna być potrawa z produktów białkowych np. z mięsa, podrobów, ryb, jaj, sera, lub tzw. potrawa półmięsna złożona z mięsa i warzyw lub z mięsa i kaszy czy mąki,?
- powinien zawierać dwie potrawy z warzyw, przy czym jedną w postaci surówki,
- jeżeli w skład obiadu wchodzi zupa z dużą ilością warzyw, to wtedy w skład drugiego dania oprócz ziemniaków wchodzi już tylko jedna jarzyna.
ZUPY należy przygotowywać na wywarach jarskich (warzywnych)lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny specyficzny smak. Nie należy przygotowywać zup na wywarach z kości gdyż prowadzi to do uwalniania się z nich znacznych ilości cholesterolu oraz substancji szkodliwych dla zdrowia jak np. ołowiu, kadmu. Zupy dla dzieci należy podprawiać niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem czy mąką – rzadko zasmażką. Zaleca się podprawianie mlekiem bądź jogurtem lub kefirem wzbogacając zupę w pełnowartościowe białko oraz wapń ograniczając udział tłuszczu.
DRUGIE DANIE powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób), produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane).
PODWIECZOREK
Mogą to być owoce lub napój mleczny lub mleczno – owocowy.
KOLACJA
Powinna być spożywana ok. 3-4 godzin po obiedzie i ok. 2 - 3 godziny przed snem. Powinna być pełnowartościowa, złożona z potraw nie obciążających układu trawiennego. Może to być zupa mleczna (o ile nie dostało jej dziecko na śniadanie) z kaszą lub kluskami, ziemniaki z mlekiem zsiadłym (jogurtem lub kefirem), warzywami, pieczywo mieszane z chudym mięsem lub wędliną, sałatka jarzynowa w uzupełnieniu owoce.

 Nasze przedszkole
 oferuje swoim wychowankom cztery posiłki dziennie:

- śniadanie
- II śniadanie
- obiad (zupa , II danie)
- podwieczorek
które realizują 75 % całodziennej racji pokarmowej.

       Jadłospisy przedszkola układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.

     Jadłospis jest zaplanowany na cały tydzień i dostępny  dla rodziców na tablicy w szatni dziecięcej. W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoików, mięso konserwowane. Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości. Sami robimy gołąbki, naleśniki, kluski leniwe, racuchy, pierogi, bułeczki na parze  itp., wykonujemy świeże surówki z warzyw tuż przed podaniem, podajemy prawdziwe masło,  jogurty i soki. Zwracamy uwagę, aby produkty nie były chemicznie konserwowane. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią, muszą jednak być urozmaicone i wartościowe, wykonane smacznie jak w domu. W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do wody niegazowanej, otrzymują także herbatkę owocową, rumiankową, miętową lub sok.

UWAGA:

Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę mineralną niegazowaną.
Zawsze jesteśmy przygotowani na dokładki !!!

 

..........................................................................................................................................................................